Zeg Ja tegen een Eerlijk bankensysteem

Dat er iets mis was met het banken- en geldsysteem wist ik allang. Echter is het wel handig om er iets over te weten om er ook iets zinnigs over te kunnen zeggen en er verandering in te kunnen brengen. Heb me er dus de laatste dagen in verdiept en een facebook pagina opgezet om mensen te informeren over het bankensysteem:

Op een aantal cruciale vlakken kan het eerlijker:
 
  • Als je geld leent dan heeft de bank dit geld niet zelf. In feite creëert de bank het geld uit het niets. Oneerlijk hier aan is dat jij het geld wel moet terugbetalen en er zelfs nog rente over moet betalen. 
  • Mooie en lelijke gebouwen, dure salarissen en bonussen worden allemaal betaald hiermee. 
  • Als je je schuld niet meer kunt betalen dan worden jouw bezittingen eigendom van de bank. Als de bank zijn schuld niet meer kan betalen dan wordt hij gered met publiek geld. Hierbij komt de overheid en dus wij de belastingbetaler nog verder in de schulden!
  • Banken hebben de overheid in de tang want die moet ook geld lenen bij de bank. Nieuwe wetgeving is benodigd om dit mechanisme om te draaien.
  • Het systeem bevordert ongelijkheid en verdeeldheid en maakt mensen en bedrijven afhankelijk. Geld vloeit van de mensen die geen geld hebben naar mensen die het wel hebben en banken.

Wat kun je er aan doen:

  • Probeer te snappen hoe het werkt zodat je bij toekomstige keuzes betere besluiten kan maken
  • Probeer minder afhankelijk van geld te worden en leen vooral geen geld.  Heb je een hypotheek, ik weet niet wat hier de juiste oplossing is. Ik heb zelf in 2006 mijn huis verkocht en woon nu heel eenvoudig en goedkoop. Dat is voor mij de oplossing en ben niet meer afhankelijk van de bank. 
  • Voel je zelf geen slachtoffer, het systeem is zelfdragend geworden en we werken er 'allemaal' in zekere zin aan mee. Probeer op een positieve wijze oplossingen te bedenken voor je huidige situatie. Hierdoor groeit langzaam het besef dat je ook iets kan bewerkstelligen zonder dat je een bank of geld nodig hebt. 
  • Zegt het voort zodat veranderingen van onderaf worden bewerkstelligd. Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! Je bent het je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Wil je meer weten hierover surf dan naar dit heldere artikel: hoe-eerlijk-is-ons-huidige-economische-systeem-eigenlijk

Hieronder een hele duidelijke uitleg in een kort filmpje van Professor Richard Werner (in het Engels) hoe banken geld uitlenen bv. in de vorm van een Hypotheek:

http://www.youtube.com/watch?v=wDHSUgA29Ls&list=PLDD6AAF90DA5112CD&feature=plpp_play_all

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *