Zelfbewust versus Zelfvoorzienend

Ik ben al een tijdje aan het twijfelen of mijn site nu zelfbewustleven.nl of zelfvoorzienendleven.nl moet heten. Het begon met zelfvoorzienendleven. Toen dacht ik dat dat niet helemaal de lading dekte. Volgens de Dikke Van Dale betekent het “in staat in eigen behoeften te voorzien“. Dus daarom maar zelfbewustleven gekozen. Nu twijfel ik toch weer. Ik neig nu zelfs weer meer naar zelfvoorzienend.

Waarom? Als je zelfvoorzienend leeft dan hou je ook rekening met alles wat is en leeft om je heen. Waarom? Mensen, dieren, dingen en de natuur zijn met elkaar verbonden.  Als we deze verbinding negeren dan wreekt zich dat een keer.  Ik heb geloof ik geen woorden nodig om dat uit te leggen.  Dus in mijn visie is  “in eigen behoeften voorzien” meer dan alleen je eigen primaire behoeftes als eten, onderdak, voortplanting etc maar ook in de behoeftes tot de verbinding en eenheid. Nu zul je zeggen, ja maar dat is niet een behoefte want we slaan al 2000 jaar elkaar de koppen in, dus blijkbaar hebben we aan deze mooie woorden geen behoefte. Ons ego heeft meestal de leiding over ons doen en laten en heeft korte termijn behoeften die worden geregeerd door angst en hebzucht. In werkelijkheid hebben we behoefte aan verbinding en eenheid. Dat is ons innerlijke zelf. Op de lange termijn is dat nl. ook beter voor onszelf. Als ik jou niks aandoe dan doe jij dat mij ook niet.  Willen we dus echt in onze behoeftes voorzien dan moeten we ons bewust worden dat het Ego een onecht zelf is en het innerlijke zelf het echte zelf dat zich niet laat leiden door angst en hebzucht maar door eenheid en verbinding.

Snijdt dit hout?

3 reacties

 1. Hi Louis,
  Ik was met een vriend in een Yurt recentelijk en heb echt genoten. Hij wees me op je site vandaar dat ik een bezoekje breng. Misschien zijn allebei je url's lading dekkend. ALs je 'zelfvoorzienend' (fysieke maar vooral niet fysieke behoefte zoals Liefde, Verbinding etc.) bent kan het bijna niet anders dan dat je zelfbewust bent of leeft. En als je zelfbewust bent wordt je als vanzelf vaak ''Zelf Voor Zien end'  Je ziet voor je zelf hoe je je werkelijke behoeften kunt vervullen. Voor de een is dat Leven in een Yurt op een ecologische manier, voor de ander is het weer wat anders. Misschien een idee om ook die url vast te leggen en ze te linken naar elkaar 🙂
  Warme groet Laetitia
   
  Lieve groet Laetitia

 2. Ik heb een een link gelegd naar jou site en ook ik kom tot de ontdekking dat zelfbewust en zelfvoorzienend elkaar gewoon overlappen. Ik had alleen in al mijn verhalen zelfvoorzienend gekozen, maar volgens mij maak het niet veel uit.
   
  Succes met je doelen en je site. Hou ons op de hoogte zou ik zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *