Ik heb de afgelopen 15 jaar veel gedaan op het gebied van persoonlijke bewustwording. Ayahuaska ceremonies, zweethutten, regressietherapie, rebirthings, Vipassana meditatie etc. In het begin dacht ik vaak, als ik dit ga doen, dan ben ik van dit probleem af of dan heb ik dat stuk geheeld. De praktijk was echter weerbarstiger. Nadat de euforische rookwolk van een workshop was opgelost belandde ik weer met beide voeten op de aarde )-:
Op een gegeven moment besefte ik dat bij al deze ervaringen, het pas het prille begin was van het heelwordingsproces. Het echte werk moest nog gedaan worden. In mijn echte leven. Het leven na de workshop, na de Ayahuaska ceremonie, na de Vipassana 10 daagse. Al die momenten, moment na moment dat je het leven (be)leeft. In elk moment, in elke ervaring. Elk NU moment, Nu...Nu...Nu...Nu...kun je toepassen wat je geleerd hebt. En wat bleek, in mijn echte leven vergat ik vaak de inzichten en technieken die ik geleerd had toe te passen. Oude patronen waren zo sterk dat er weinig tijd overbleef om het geleerde toe te passen. Het voelde soms alsof ik in een vicieuze cirkel zat. En dan begon alles weer opnieuw. Net zo lang tot het kwartje viel.
Het kwartje
En wat is dan voor mij dat spreekwoordelijke kwartje dat viel? Dat de essentie van heelwording ligt in de eenvoud. De meest krachtige heelwordingstechnieken zijn eenvoudig zelf zijn toe te passen. Maar je moet het wel doen. Niet af en toe, maar zo vaak als nodig. En hier komt ook de kracht van Herhaling kijken. Als je iets wilt leren dan moet je het regelmatig doen. De kracht van heling, van eenwording met jezelf en alles om je heen zit hem dus in de EENVOUD en de HERHALING.
Er zit natuurlijk wel een 2 koppig addertje onder het gras. De meesten van ons houden niet van verandering. We zijn gewend om onze oude patronen tot in den treure te herhalen. Voorts zijn we geneigd te zoeken naar snelle oplossingen buiten ons zelf. Terwijl de eenvoudigste oplossing recht onder je neus ligt. Maar wat is dat dan?
De basis van jouw leven, van je zijn, is je ademhaling. De wijze waarop je ademt heeft veel invloed op je welzijn. Toch zijn de meeste mensen zich amper bewust van hun ademhaling. Naast bewust ademhalen zijn er een aantal andere eenvoudige technieken die bij kunnen dragen aan jou heelwording, jou basis. Ik beschrijf ze hieronder in mijn heelwordings top 5 :
Top 1: Bewust ademhalen
Observeer je ademhaling. Aan je ademhaling kun je namelijk merken of je ontspannen bent of niet. Doe dit speciaal in rustmomenten maar ook op de fiets, tijdens de hond uitlaten of als je in de rij staat bij de kassa. Het kan zelfs als je iets aan het typen bent achter de computer. Als je ademhaling onrustig of hoog in je borst zit dan ben je niet ontspannen. Wellicht ben je dan gestresst of overweldigd door een emotie. Probeer dan wat rustiger en dieper adem te halen. Ga met je aandacht naar het gebied wat gespannen voelt. Je keel of je borstgebied of een andere plek in je lichaam. Neem daar de tijd voor en voel wat dat met je doet. Als je gestresst bent, dan kun je een paar keer diep zuchten. Doe dit zo vaak als nodig. Het mooie is dat je als je het aandachtig doet, je verlichting of ontspanning voelt in je lijf. Je merkt dat het goed is voor je systeem. In het begin kan het nodig zijn om hier hulp bij te vragen.
Top 2: Voel je lijf
Als je bewust ademhaalt is het belangrijk ook je lijf te voelen. In andere woorden, observeer je lichaamssensaties. Voel je je handen, voeten, buik, nek? Hoe voelt het? Warm? Tintelend? Brandend? Verkrampt? Gespannen? Er zijn talloze sensaties die je kunt voelen, van heel subtiel tot heel aanwezig zoals jeuk of pijn. Dit voelen en observeren van je lijf is heel belangrijk. Je lijf is je voertuig en je voelangel voor wat er gaande is in je. Als je je lijf niet goed en bewust voelt dan weet je niet wat er gaande is en kun je er ook niet goed voor zorgen. Stel je bent gestrest. Als je dit tijdig voelt in je lijf, kun je ervoor kiezen om iets ontspannends te doen. Als je voelt dat je nek verkrampt is dan kun je je nek een beetje heen en weer bewegen of masseren. Je mentale en emotionele wereld heeft een grote invloed op wat jij voelt in je lijf. Ben je boos of verdrietig, dan voel je dat ook in je lijf. En als je dat voelt dan kun je aandacht aan je boosheid geven door dieper te ademen. Waar voel je deze boosheid. Adem daar naartoe. Langzaam zal daar meer ruimte komen. Verwacht niet direct wonderen want het is niet zo dat bij 1 of 2 ademhalingen alles is opgelost. Eigenlijk is het een way of life. Je kunt leren elk moment dat je spanning voelt in je lijf ernaartoe te ademen. Ruimte te maken. De kracht zit hem namelijk ook in de herhaling.
Top 3: Vertragen
Neem dagelijks voldoende rustmomenten en zoek de stilte op. Hiermee creëer je ruimte en aandacht om naast bewust te ademen te observeren wat er gaande is in je lijf en je bol. Ga even zitten of ga wandelen en vestig de aandacht op jezelf, je ademhaling en je lijf. Neem hier echt voldoende tijd voor. Vaak komen er in deze rustmomenten heldere inzichten waardoor je erna met hernieuwde kracht en inzicht je dag weer kan vervolgen. Ook hierin zit de kracht in de herhaling. Doe het vooral wanneer je gestrest of gespannen bent of niks lijkt te lukken.
Top 4: Liefdevolle discipline
Stel je hebt je voorgenomen om te gaan mediteren. Je weet dat het goed voor je is. Maar als het moment zover is dan heb je geen zin, je voelt je niet lekker of je hebt nog zoveel te doen. Herken je dit patroon? Liefdevolle discipline is nodig om jezelf uit dit, jezelf niet dienende, patroon te halen. Op het moment suprême roep je je innerlijke guru aan die tegen je zegt "Hey...doe het toch maar, je weet dat het beter voor je is". Regelmatig zal je dan nog de weerstand voelen om daadwerkelijk in actie te komen. Maar het niet doen voelt ook niet meer goed en je zal vaker door de weerstand heen bewegen. En je wordt in de regel gelijk beloond want de rustmomenten hebben een positief effect op je.
Top 5: De kracht van Herhaling
Je hebt het al een paar keer voorbij zien komen.
De kracht zit hem naast de eenvoud ook in de herhaling. Hoe vaker je het doet, hoe effectiever het is. En dat merk je aan den lijve. Hang het met grote letters boven je bed of in het toilet, samen met de andere punten op de lijst.
Je fundering
Met bovenstaande technieken versterk je je fundering, je aanwezigheid in je lijf, je basis dus. Dit kan al een sterke positieve verandering in jezelf en je leven teweegbrengen. Vanuit hier kun je nog dieper gaan. Ik stip de belangrijkste hieronder even aan.
Observeer je gedachten en emoties
Door je gedachten en emoties te observeren krijg je meer inzicht in je mentale en emotionele wereld. Je gaat merken dat je emoties en je gedachten elkaar negatief maar ook positief kunnen versterken. Byron Katie, de schrijver van vele boeken is een meesteres in het onderkennen en ombuigen van jezelf neerhalende en conflicterende gedachten en overtuigingen.
Laat je emoties toe
Het is belangrijk om je emoties niet te onderdrukken. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Een sterke emotie overvalt je en vaak heb je dan een wat vernauwd bewustzijn. Belangrijk is om je emoties leren toe te laten. Dat houdt in dat als je de emotie voelt opkomen je volle bewustzijn er op probeert te leggen. Vaak doen we het tegenovergestelde en verleggen we onze aandacht naar degene die de emotie in ons triggert. Haal bewust en diep adem naar het gebied waar je de emotie voelt. In je keel of in je buik of ergens anders in je lijf. Hierdoor komt daar langzaam ontspanning en letterlijk en figuurlijk meer ruimte. Doe dat net zo lang als nodig. Neem er dus de tijd voor.Innerlijk Kindwerk is een methode om op een gezonde manier te leren omgaan met je emoties.