AL(L)ÉÉN ZIJN
Al(l)één zijn is de sleutel tot verbinding met jezelf en de ander. In 2012 kreeg ik in een visioen mijn spirituele naam Lonely Feather
Lees Meer
DE KRACHT VAN EENVOUD
De kracht van eenwording met jezelf ligt in de eenvoud. Regelmatig de stilte opzoeken. Letten op je ademhaling, uit je hoofd en zakken in je lijf.
Lees Meer
Previous slide
Next slide

Terug naar je Basis

dichter bij wie jij in werkelijkheid bent

Leef jij dichtbij je basis? Als jij hier op deze site bent gekomen is de kans groot dat je verlangen hier naar uitgaat. Dichter bij wie jij in werkelijkheid bent, dichter bij de eenvoud, jouw eenvoud.

Voor mij is het een hele weg geweest om dichter bij mijn basis te komen. Ik heb de afgelopen jaren veel gedaan op het gebied van persoonlijke bewustwording. Ayahuaska ceremonies, zweethutten, regressietherapie, rebirthings, Vipassana meditatie etc. In het begin dacht ik vaak, als ik dit ga doen, dan ben ik van dit probleem af of dan heb ik dat stuk geheeld. De praktijk was echter weerbarstiger. Nadat de euforische rookwolk van een workshop was opgelost belandde ik weer met beide voeten op de aarde )-:

Op een gegeven moment besefte ik dat bij al deze ervaringen, de deur naar heelwordingsproces nog maar op een kiertje stond. Het echte werk moest nog gedaan worden. In mijn echte leven. Het leven na de Ayahuaska ceremonie, na de Vipassana 10 daagse. In elk moment dat je het leven (be)leeft. In elke ervaring. Nu.. en Nu.. en Nu.. kun je toepassen wat je geleerd hebt. En wat bleek, in mijn echte leven vergat ik vaak de inzichten en technieken die ik geleerd had toe te passen. Oude patronen waren zo sterk dat er weinig tijd overbleef om het geleerde toe te passen. Het voelde soms alsof ik in een vicieuze cirkel zat. En dan begon alles weer opnieuw. Net zo lang tot het kwartje viel.

Het kwartje
En wat is dan voor mij dat spreekwoordelijke kwartje dat viel? Dat de essentie van heelwording ligt in de eenvoud. Alles wat je nodig hebt zit al in je en je kunt het zelf eenvoudig doen. De basis van jouw leven, waar alles om draait, is je ademhaling. De wijze waarop je ademt heeft enorm veel invloed op je welzijn. Ben jij je bewust van je ademhaling? Naast bewust ademhalen zijn er een aantal eenvoudige technieken die bij kunnen dragen aan je heelwording, je basis. Ik noem het ook wel je fundering. Ik beschrijf ze hieronder in mijn heelwordings top 5 :

Top 1: Bewust ademhalen
Observeer je ademhaling. Aan je ademhaling kun je namelijk merken of je ontspannen bent of niet. Lees Meer..

Top 2: Voel je lijf
Als je bewust ademhaalt is het belangrijk ook je lijf te voelen. In andere woorden, observeer je lichaamssensaties. Voel je je handen, voeten, buik, nek? Hoe voelt het? Warm? Tintelend? Brandend? Verkrampt? Gespannen? Er zijn talloze sensaties die je kunt voelen, van heel subtiel tot heel aanwezig zoals jeuk of pijn. Dit voelen en observeren van je lijf is heel belangrijk. Je lijf is je voertuig en je voelangel voor wat er gaande is in je. Als je je lijf niet goed en bewust voelt dan weet je niet wat er gaande is en kun je er ook niet goed voor zorgen. Stel je bent gestrest. Als je dit tijdig voelt in je lijf, kun je ervoor kiezen om iets ontspannends te doen. Als je voelt dat je nek verkrampt is dan kun je je nek een beetje heen en weer bewegen of masseren. Je mentale en emotionele wereld heeft een grote invloed op wat jij voelt in je lijf. Ben je boos of verdrietig, dan voel je dat ook in je lijf. En als je dat voelt dan kun je aandacht aan je boosheid geven door dieper te ademen. Waar voel je deze boosheid. Adem daar naartoe. Langzaam zal daar meer ruimte komen. Verwacht niet direct wonderen want het is niet zo dat bij 1 of 2 ademhalingen alles is opgelost. Eigenlijk is het een way of life. Je kunt leren elk moment dat je spanning voelt in je lijf ernaartoe te ademen. Ruimte te maken. De kracht zit hem namelijk ook in de herhaling.

Top 3: Vertragen
Neem dagelijks voldoende rustmomenten en zoek de stilte op. Hiermee creëer je ruimte en aandacht om naast bewust te ademen te observeren wat er gaande is in je lijf en je bol. Ga even zitten of ga wandelen en vestig de aandacht op jezelf, je ademhaling en je lijf. Neem hier echt voldoende tijd voor. Vaak komen er in deze rustmomenten heldere inzichten waardoor je erna  met hernieuwde kracht en inzicht je dag weer kan vervolgen. Ook hierin zit de kracht in de herhaling. Doe het vooral wanneer je gestrest of gespannen bent of niks lijkt te lukken.

Top 4: Liefdevolle discipline
Stel je hebt je voorgenomen om te gaan mediteren. Je weet dat het goed voor je is. Maar als het moment zover is dan heb je geen zin, je voelt je niet lekker of je hebt nog zoveel te doen. Herken je dit patroon? Liefdevolle discipline is nodig om jezelf uit dit,  jezelf niet dienende,  patroon te halen. Op het moment suprême roep je je innerlijke guru aan die tegen je zegt "Hey...doe het toch maar, je weet dat het beter voor je is". Regelmatig zal je dan nog de weerstand voelen om daadwerkelijk in actie te komen. Maar het niet doen voelt ook niet meer goed en je zal vaker door de weerstand heen bewegen. En je wordt in de regel  gelijk beloond want de rustmomenten hebben een positief effect op  je.  

Top 5: De kracht van Herhaling
Je hebt het al een aantal keer voorbij zien komen. De kracht zit hem naast de eenvoud ook in de herhaling. Als je iets wilt leren dan moet je het regelmatig doen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je het beheerst. Prent dit goed in je hoofd. Hang het met grote letters boven je bed. Het is namelijk heel menselijk om langzaam weer in je oude manieren en gewoontes te vervallen. Opgeslokt door de hektiek besef je dat je van je solide basis bent afgedreven. Een mooi moment om dan weer fris opnieuw te beginnen.

Je fundering
Met bovenstaande inzichten en technieken versterk je je fundering, je aanwezigheid, je basis dus. Dit kan al een sterke positieve verandering in jezelf en je leven teweegbrengen. Vanuit hier kun je nog dieper gaan. Ik stip de belangrijkste hieronder even aan.

Je emotionele en je mentale wereld
Als je weerstand ervaart op iets wat er in je leven gebeurt, je hebt 'iets stoms gedaan' of je ergert je aan iemand, dan komt er een emotie in je op. Schaamte of' boosheid of verdriet en talloze andere emoties. Deze emoties zijn, als je er bewust van bent, heel voelbaar in je lichaam. Je wordt rood of je wordt warm of een andere sensatie die je voelt. Gelijk komt er de gedachte 'wat ben ik een stommeling' of 'zie je wel....'. Heftige emoties komen meestal voort uit onze jonge jaren waarin we niet hebben geleerd met onze emoties om te gaan. Terugkerende emoties nestelen zich als spanning in het lichaam. Door je gedachten en emoties te observeren krijg je meer inzicht in je mentale en emotionele wereld. Je gaat merken dat je emoties en je gedachten elkaar negatief maar ook positief kunnen versterken. Byron Katie, de schrijver van vele boeken is een meesteres in het onderkennen en ombuigen van jezelf neerhalende en conflicterende gedachten en overtuigingen.

Laat je emoties toe
Het is belangrijk is om je emoties te leren toe laten. Dat is makkelijker dan gezegd want een sterke emotie overvalt je en vaak heb je dan een wat vernauwd bewustzijn. Er is dus een zekere mate van helder bewustzijn nodig om dit te doen. Dat houdt in dat als je de emotie voelt opkomen je volle bewustzijn er op probeert te leggen. Vaak doen we het tegenovergestelde en verleggen we onze aandacht naar degene die de emotie in ons triggert. Haal bewust en diep adem naar het gebied waar je de emotie voelt. In je keel of in je buik of ergens anders in je lijf. Hierdoor komt daar langzaam ontspanning en letterlijk en figuurlijk meer ruimte. Doe dat net zo lang als nodig. Neem er dus de tijd voor. Innerlijk Kindwerk is een methode om op een gezonde manier te leren omgaan met je emoties.

Welkom op het pad terug naar je Basis. Heb je behoefte aan ondersteuning op dit mooie pad kijk dan even onder het kopje Mijn Aanbod.

Vipassana-2022

Innerlijk Kindwerk

Innerlijk Kindwerk is een methode waarmee je je emoties op een gezonde manier kan leren dragen. Je wordt je bewust van het innerlijk nog niet volwassen kind in jezelf dat zit met een onverwerkte emotie (de emotie die op dat moment in jou is). Je leert je innerlijke en volwassen ouder in je aan te roepen. Deze ouder slaat een denkbeeldige arm om je heen. “Je bent verdrietig he” of “Je bent boos he” zegt je innerlijke ouder. Het mag er helemaal zijn. Je geeft jezelf wat je mogelijk van je ouders niet gehad hebt en dat werkt helend.

Het is belangrijk is het om de emotie daadwerkelijk te voelen in je lijf. Meestal is het een gebied wat dan verkrampt aanvoelt, zoals je maag of je buik. Ga daar met je volle aandacht naar toe.  Het is belangrijk om dat in combinatie met ademhaling te doen. Bij voorkeur diep in je buik. Een of meerdere diep zuchten helpen dan om de emotie door te laten stromen. Geef jezelf hier ruim de tijd voor. Herhaal het net zo vaak als nodig. Het mooie is dat de verlichting zit in het doen. Telkens weer. Als het je niet lukt om dit alleen te doen dan raad ik je aan om er hulp bij te zoeken.

Byron Katie

Ik raad je aan om ‘The work’ van Byron Katie te lezen. Dit werk biedt een manier om de gedachten die het lijden in de jezelf veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Het is een manier om vrede in jezelf en met je partner / medemens te vinden.