Een wwoofster uit Engeland op bezoek

Een goede vriendin van me besloot, al weer een maandje geleden, een weekje mee te helpen in de tuin. Wwoofen dus. Vrijwilligen tegen kost en inwoning.  In Engeland is wwoofen erg populair en ik was vereerd te horen dat iemand me in mijn tuin mee wilde helpen. Wil je zelf een tijdje wwoofen kijk dan eens op http://www.wwoof.org.

We zijn bezig geweest met het verwijderen van kweekgras en het voorzaaien van groenteplantjes. Ook hebben we samen een dagje meegeholpen bij de keukentuin waar ik zelf vrijwilliger ben. Wat het kweekgras betreft, er ligt hier kleigrond en de wijdvertakte wortels zitten vast verankerd in de klei. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om de frees er doorheen te halen. De wortels worden in stukjes gehakt, en elk stukje groeit uit tot een grasje. Echter wordt de klei ook fijngehakt en zijn dus alle wortels vrij gemaakt. Ook liggen de achtergebleven worteltjes los in de losgemaakte klei zodat de nog opkomende scheuten makkelijk te verwijderen zijn.

Om het de overgebleven kweekgras nog moeilijker te maken heb ik op een groot gedeelte een laag van 15 cm groencompost gegooid. De compost dekt de grond lichtdicht af en maakt het de overgebleven onkruiden en wortels moeilijk om te groeien, ze hebben immers licht nodig. Althans dit is allemaal theorie en de praktijk moet nog uitwijzen of het allemaal klopt. Op de binnenste cirkel heb ik een dikke laag karton met daarop mest en compost gegooid. Ook hier een lichtdichte laag waar ik aardappels in heb gepoot. De aardappels maken de grond mooi rul waardoor na het oogsten overgebleven kweekgras nog makkelijker is te verwijderen.

Zie hieronder een filmpje van Mari die het kweekgras aan het verwijderen is.

2 reacties

  1. yes, he knows that some women have a murderous approach with the kweekgras..! I'm so happy to hear that the garden is flourishing also with your good help Emma – Massive English Wwoofster hugs for you and Louis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *