Zaaien, wieden en oogsten op de Keukentuin in Zuidbroek

Eén keer in de week help ik als vrijwilliger mee op biologische groente- en kruidenkwekerij de keukentuin, een klein en vriendelijk familiebedrijf in Zuidbroek. Marcel, Jeanette en hun 4 kinderen en hond zijn de motor en ziel van het bedrijf. Er wordt hoofdzakelijk in 3000m2 koude kassen gekweekt echter wordt dit jaar ook een stuk van zo'n 1000m2 buiten benut.

Een keur aan groenten en kruiden wordt gekweekt en lokaal afgezet in eigen winkel, de groningse markt en verschillende afhaalpunten. Vergeleken met de gangbare land- en tuinbouw werkt de keukentuin op kleine schaal. Door producten lokaal te verkopen stimuleren ze de lokale economie en verminderen ze de milieu nadelen van transport naar alle tussenpartijen. Maar ook zijn de marges wat beter op de producten die ze verkopen omdat er minder tussenpartijen zijn. Zo kunnen ze met een lagere maar kwalitatief hoge productie toe.

Op 1 gedeelte na tbv. de opkweek van planten wordt de kas niet bij verwarmd. Er is dus geen sprake van overmatige energieverspilling en hoeven er geen hoge investeringen te worden gedaan met het risico op te lage oogst of prijs. Ook kan het tempo in de winter een tandje lager om frisse energie op te bouwen voor het nieuwe seizoen. Achter op het land en in de ruime stal staan 2 bonte Groninger Blaarkop koeien en 3 geitjes. Ook komen er dit jaar 2 varkens bij en hebben ze een grote kipperen. De koeien, kippen en varkens leveren vlees voor familie en winkel. Ze krijgen in tegenstelling tot de bio-industrie een zeer goed leven. De dieren kunnen worden bezichtigd als het winkeltje open is.

Vrijdag van 13:00 tot 18:00 en zaterdag van 9:00 tot 13:00 is het natuurwinkeltje geopend. Naast de biologische groenten en kruiden zijn ook andere producten zoals kaas, zuivel, eieren en vlees te koop. Ze hebben net assortiment net uitgebreid met diverse soorten biologisch vlees en een keur van heerlijk vers brood van de biobakker. Alle producten kunnen vooraf via een bestelformulier worden besteld waarna het als pakket kan worden opgehaald bij de winkel of 1 van de afhaalpunten in Finsterwolde of Veendam.

2 reacties

  1. Dankjewel Louis!
    We hopen op veel bezoekers en zullen hen allen hartelijk verwelkomen, rondleiden en vertellen over de kruiden en groenten die wij telen en op welke manier en waarom.
    een klein detail:  We zijn op zaterdag tot 13.00 uur open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *