Mulch je tuin!

Andere voordelen van mulchen zijn:

 • De mulch maakt de grond vruchtbaar doordat het langzaam ontbindt en mede door het  werk van aardwormen in de onderliggende humuslaag wordt opgenomen. Emilia Hazelip beweert in de documentaire Synergistic Garden zelfs dat door intensief mulchen er geen mest of compost meer hoeft te worden gebruikt.
 • Onkruid krijgt minder kans om te kiemen
 • Grond wordt beschermd tegen (extreme) hitte en koude/vorst.
 • Het dichtslaan van de grond en het wegspoelen van gronddeeltjes (erosie) wordt voorkomen
 • Het bodemleven wordt bevorderd. Wormen, pissebedden, miljoenpoten en andere organismen verbeteren de bodemstructuur.

Hier ook nog een aantal nuttige links:

4 reacties

 1. Behalve organisch materiaal erop leggen kun je ook groenbemesters zaaien, bv rijtjes vroege spinazie en tuinbonen (grootverpakking!) om de 40-50cm, met daartussen later je goentegewassen. Dan breng je eerst stiktof in de grond en als het afkapt (tuinbonen voor de bloei) en ter plaatse laat liggen heb je dan weer mulch. Ook is je grond beter doorworteld (worteltjes laten zitten tbv stiktof). dit zijn de zogenaamde mulchrijen. Op de gewasrijen kun je eerst gele mosterd zetten, en als het tijd is je groentegewas. zo blijft de grond altijd beschermd (tegen uitdroging, uitspoelen) en het bodemleven vaart er wel bij. Bron: Gertrud Francke. Succes!

 2. Hoi Louis,
  Je hebt vast al eens gehoord van Straw Bale Gardening. Ook een hele goede methode om bovengronds (bij ons zit het vol met stenen en keien) te tuinieren. Strobalen op de grond (met de touwtjes aan de zijkant), flink inwateren en voediing toevoegen. Plantjes erin en voila 🙂 Wij gaan het dit jaar ook bij ons proberen.

  Groeten uit Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *