Houtkachel

Ik heb een Jotul F602 CB houtkachel. Dat is een kachel met primaire als wel secundaire luchttoevoer. De laatste zorgt voor naverbranding van onverbrande gassen. Voorwaarde wel is dat de temperatuur zo'n 300 graden is. Het is dus belangrijk de kachel snel heet te stoken. Bovenin de kachel zitten kleine gaatjes waardoor de secundaire lucht wordt aangevoerd. Bij een optimale verbranding zie je dan ook een turbulente verbranding bovenin de kachel. Op de kachel kan je een grote pan of ketel plaatsen.

Jotul F602 CB Houtkachel

Tegelkachel

Op den duur zou ik ook graag een tegelkachel willen hebben. De verbranding in deze kachels is nog efficienter omdat het vuur tot wel 1000 graden kan worden en hierbij zo goed als alles verbrand wordt. Ook wordt de hitte van de verbrandingsgassen optimaal aan de kachel afgegeven die deze warmte opslaat in de thermische massa van de kachel. Deze kachels zijn dan ook erg zwaar. Het opwarmen van een tegelkachel gaat erg langzaam. Dit komt omdat eerst alle warmte in de thermische massa moet worden opgeslagen. Als de kachel eenmaal warm is na +- 2 uur stoken blijft deze vele uren (tot wel 24 uur) zijn warmte afgeven.  Deze warmte voelt aan als aangename stralingswarmte vergelijkbaar met de warmte van de zon op een winterse windstille dag. Heerlijk dus.

Dus de voordelen

  • Erg effiicient en millieuvriendelijk stoken
  • Gezonde warmte
  • Je hoeft slechts af en toe te stoken omdat de kachel lang warm blijft

Nadelen

  • Het duur ruim 2 uur voordat de kachel zijn warmte afgeeft. Je krijgt de ruimte dus niet even snel warm. Daarentegen blijft de ruimte na het stoken veel langer warm.

Leemkachel

Een jongen die ik ken van de kunstacademie is deze mooie leemkachel aan het bouwen. Het leem houdt de warmte ook goed vast. Als het goed is gaan we deze kachel in mijn Ger uitproberen.

3 reacties

  1. Wellicht is onderstaande info over verbranding nog handig als aanvulling op de post:
    Zorg ervoor dat de houtkachel geen overcapaciteit heeft, want dan wordt het stoken met de rem erop. Dat betekent meer rook, meer aanslag in het rookkanaal en meer kans op brand. Daarom wordt het kopen van een houtkachel bij een bouwmarkt bijvoorbeeld afgeraden: het is gewoon gevaarlijk als de haard slecht stookt."

    Bij volledige verbranding in houtkachels ontstaat:
    •Kooldioxide: draagt bij aan het broeikaseffect.
    •Stikstofoxiden (in mindere mate): medeveroorzakers zure regen.
    •Zwaveloxiden: verzurend en schadelijk voor planten en dieren.
    •Stof- en roetdeeltjes in de lucht: schadelijk bij langdurige inademing.
    •Zware metalen en PAK's: hechten aan stofdeeltjes en zijn schadelijk voor mens en dier bij inademing.

    Bij onvolledige verbranding in houtkachels ontstaat:
    •Koolmonoxide: draagt bij aan het broeikaseffect en is schadelijk bij inademing.
    •Koolwaterstoffen: verzamelnaam voor groep stoffen die bijdragen aan het broeikaseffect, en giftig zijn voor mens en dier.
    •Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's): kankerverwekkend.
    •Benzo(a)pyreen: een van de meest schadelijke PAK's, uitstoot via kachels en haarden bedraagt 33 procent van de totale jaarlijkse uitstoot.
    •Roet (teerachtige deeltjes): zet zich af tegen de binnenkant van de schoorsteen, en is brandbaar. Roet bevat vaak ook koolwaterstoffen.
    •Dioxine: verzamelnaam voor een groep stoffen die zich ophopen in lichaamsvetten en moedermelk, giftig voor de mens.
    Fijnstof uitstoot speelt ook bij houtkachels en houthaarden
    Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op http://www.houtkachel.org. Klik op houtkachel om de website te bezoeken.

  2. Ik zelf ben uitermate blij met mijn houtkachel met cv aansluiting. Nadeel is echter dat er een stuk van de warmte aan de kachel wordt onttrokken.
    Dit heeft dan ook weer voordelen, je kunt lekker voluit stoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *