Appelazijn maken

Appelazijn is heel gezond en je valt er ook nog eens van af. Ik heb dit aan de lijve ondervonden door dagelijks appelazijn door mijn salade te doen.  Als  je regelmatig appelazijn nuttigt spoel dan wel na het nuttigen goed je mond wat azijn lost je tandglazuur op. Azijn ontstaat door de vergisting van suikerhoudende vloeistoffen tot alcohol. Vervolgens zetten azijnzuurbacteriën de alcohol om in azijnzuur.  De azijnzuurbacterie wordt voornamelijk verspreid door fruitvliegjes.

Bereiding

 • Neem schillen en klokhuizen van zoete of vrij zoete appels. Ze moeten namelijk voldoende suiker bevatten.  Een mooi moment ook om een lekkere appeltaart te bakken.
 • Vul een pot met de schillen en klokhuizen en giet de weckpot vol met water zodat het water boven de resten van de appels staat. Om te zorgen dat de schillen niet boven kunnen drijven kun je er een schoteltje of vergelijkbaars op leggen.
 • Sluit de weckpot niet af maar dek deze af met een netel- of theedoek zodat er zuurstof bij kan komen.
 • Laat dit ongeveer 2 weken, in het donker, op een niet te koude plaats staan. Tussen de 15 en 26 graden. Roer dagelijks om. Zo gaat de gisting sneller.
 • Het sap zal gaan gisten en je zal een alcohol lucht gaan ruiken.
 • Er zal zich bovenop het water een laagje moer (een wittige laag) vormen, dit is een teken dat het water in azijn aan het veranderen is. Ook zal de alcohol geur veranderen in een azijnlucht. Dit zal tussen de 2 en 6 weken in beslag nemen. Let wel op de appelazijn moet gisten en niet schimmelen. Je ruikt dan een typische schimmelgeur.
 • Zeef de appelazijn door een neteldoek of een kofiefilter, en giet de azijn in een schone fles.

Als je restjes wijn in een pot doet en dat aan de lucht bloot stelt dan verandert het ook in azijn.  Heb er zelf nog geen echte ervaring mee maar ben er op dit moment van schrijven mee aan het experimenteren.

Toepassingen

 • Lekker voor in de sla
 • Haarverzachter, azijn verdund met 3 delen water is een goede haarverzachter. Maak je haar ermee nat en masseer zachtjes in. Spoel na 5 minuten goed uit. Je zal de azijn niet meer ruiken. Ik gebruik het zelf en het werkt! Ook gebruik in geen shampoo en zeep meer maar Baking Soda, zie No Poo.
 • Afslankmiddel
 • Met baking soda kun je er een brood mee bakken zonder dat je gist nodig hebt, zie http://www.yummly.com/recipes/baking-soda-vinegar-bread http://www.thecotswoldfoodyear.com/2009/02/soda-bread.htmlTal van gezondheids bevorderende eigenschappen, zie bronnen.

2 reacties

 1. Dank je, ik ben net aan het beginnen met informatie zoeken over allerlei dingen zelf te maken, dus jouw blog is een welkom geschenk! Is het nodig om alle klokhuizen en schillen in één keer in die pot te doen, of kan dit ook gespreid over enkele dagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *