Worteltjes en bietjes inkuilen

In verband met de vorst heb ik pas geleden al mijn wortels geoogst. Zo'n 15 kilo. Ook een aantal bietjes die ik niet gelijk kan opeten. Om ze te bewaren heb ik ze ingekuild achter mijn Yurt in een plastic krat. Zo zijn ze tot 5 maanden houdbaar. In deze krat heb ik een laagje licht vochtig zilverzand gedaan en vervolgens een laagje wortels en vervolgens weer een laagje zand. Zo ga je maar door.

De kist heb ik ingegraven in de grond zodat de vorst er minder vat op heeft. Het gat heb ik iets groter gemaakt zodat ik aan de zijkanten van de kist ook een laagje stro kon doen. De bovenste grondlaag is namelijk het meest vorstgevoelig en de stro die isoleert. Over de gesloten kist doe je vervolgens weer een dikke laag stro die je afdekt met plastic. In principe kan het inkuilen ook zonder de plastic kist rechtstreeks in het gat in de grond. Wel is dan van belang dat je zeker weet dat het grondwater niet zo hoog kan komen waardoor de wortels en bietjes onderlopen en gaan rotten.

Andere groenten die op deze manier te bewaren zijn, zijn aardappelen, koolraap, knolselderij, bieten, mierikswortelen, pastinaken en rammenas.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *